

National Capital Region Transportation Planning Board

Metropolitan Washington Council of Governments 777 North Capitol Street, N.E., Suite 300, Washington, D.C. 20002-4290



1/16/15

Agenda for the January 23, 2015 meeting of the Travel Forecasting Subcommittee

Time: 9:30 AM to 11:40 AM

Place: Meeting Rooms 4 & 5, 1st Floor, MWCOG,

777 N. Capitol St., N.E., Wash., D.C., 20002

Chair: Ryan Westrom, DDOT

9:30 5 min. 1. Introductions and approval of meeting highlights from the November 21 meeting Ryan Westrom, Chair

9:35 20 min. 2. Overview of the FY 2016 Unified Planning Work Program (UPWP) activities and budget Ronald Milone, COG/TPB staff

Mr. Milone will brief the subcommittee on the anticipated activities and budget for the FY 2016 (July 1, 2015 through June 30, 2016) work program.

9:55 20 min. 3. Network report associated with the 2014 CLRP

Meseret Seifu, COG/TPB staff

Ms. Seifu will present on a report describing the 2014 CLRP network inputs to the currently adopted Version 2.3.57 Travel Demand Model.

10:15 20 min. 4. Project submissions for the 2015 CLRP

Andrew Austin, COG/TPB staff

Mr. Austin will brief the subcommittee on the proposed additions and changes to projects for inclusion in the Air Quality Conformity Analysis of the 2015 CLRP update. The additions and changes to projects were released for public comment on January 15, along with the draft Scope of Work for the Air Quality Conformity Analysis. The TPB will be asked to approve the projects at their meeting on February 18.

10:35 15 min. 5. **Briefing on changes in the regional travel and commuting trends 2010-2013**Robert Griffiths, COG/TPB staff

Staff will brief the subcommittee on changes in regional travel and commuting patterns between 2010 and 2013 based on an analysis of the most recent journey-to-work data collected in the American Community Surveys and vehicle miles of travel (VMT) from the DC, MD and VA Highway Performance Monitoring System (HPMS) data. A similar

presentation was made to the Tech. Committee on January 9.

10:50 15 min. 6. Status report on the consultant-assisted project for development of the COG/TPB travel demand model

Mark Moran, COG/TPB staff

Mr. Moran will discuss the latest developments from this consultant-assisted project.

11:05 15 min. 7. Status report on the on-going analysis of cellular O-D data

Ronald Milone, COG/TPB staff

Mr. Milone will update the subcommittee on the latest developments of the on-going review of cellular O-D data.

11:20 15 min. 8. Round-table discussion about current projects and activities in the region Ryan Westrom, Chair
Subcommittee members are invited to share current projects or activities that might be of interest to the subcommittee or TPB staff.
11:35 5 min. 9. Next meeting date and other business
11:40 10. Adjourn
130 min. Total time

Next scheduled meeting of the TFS

Friday, March 20, 2015, 9:30 AM to 12:00 noon, Rooms 4 & 5, First Floor, MWCOG

Security procedures for entering the MWCOG building

- Effective August 1, 2012, visitors and vendors to the building are required to sign in to the visitor registration system, Lobby Guard. Visitors may scan their government-issued ID or manually type their information into Lobby Guard. Visitors must display their visitor badge at all times while in the building.
- Visitors to COG should plan to arrive 10-15 minutes before their scheduled meeting start time to allow for registration with Lobby Guard.

* * * * *

Alternative formats: Alternative formats of this agenda and all other meeting materials can be made available upon request. Phone: 202.962.3300 or 202.962.3213 (TDD). Email: accommodations@mwcog.org. Please allow up to seven working days for preparation of the material.