Metropolitan Washington Council of Governments

National Capital Region Transportation Planning Board

777 North Capitol Street, N.E., Suite 300, Washington, D.C. 20002-4290 (202) 962-3200

Travel Forecasting Subcommittee

Date: Friday, July 17, 2009 Time: 9:30 AM to 12:00 noon

Place: Meeting Rooms 4 & 5, First Floor, 777 N. Capitol Street, N.E.

Chair: Eric Graye (M-NCPPC, Montgomery County), substituting for Wendy Jia

(WMATA)

Agenda

1. **Introductions and approval of meeting highlights from May 22, 2009 meeting** (9:30 AM, 5 min.) Eric Graye (Acting Chair)

2. Scan of best practices in travel demand forecasting

(9:35 AM, 40 min.) Ron Milone (COG/TPB), Jay Evans (Cambridge Systematics, Inc.)

- a. Improving the Model's Sensitivity to Land Use Policies and Non-Motorized Travel
- b. Recommendations on Feedback Convergence Methods
- 3. End-of-year reports: Model development

(10:15 AM, 15 min.) Ron Milone, Mark Moran (COG/TPB)

4. End-of-year reports: Network development

(10:30 AM, 15 min.) Bob Snead (COG/TPB)

5. Release of the new 3,700-TAZ system

(10:45 AM, 10 min.) Charlene Howard (COG/TPB)

6. Status report on surveys

(10:55 AM, 20 min.) Bob Griffiths & Clara Reschovsky (COG/TPB)

- a. 2007/2008 Household Travel Survey
- b. 2008 Regional Bus
- 7. Status of developing networks for the new zone system

(11:15 AM, 20 min.) Ron Milone, Bob Snead (COG/TPB)

8. Regional Transportation Data Clearinghouse

(11:35 AM, 15 min.) Martha Kile (COG/TPB)

- 9. **Other business** (11:50 AM, 10 min.)
- 10. **Adjourn** (12:00 noon)

Next proposed meeting: Friday, September 18, 2009, 9:30 AM to 12:00 noon, Rooms 4 & 5, First Floor, COG