National Capital Region Transportation Planning Board

Metropolitan Washington Council of Governments 777 North Capitol Street, N.E., Suite 300, Washington, D.C. 20002-4290

Meeting of the Travel Forecasting Subcommittee

Agenda

Date: Friday, November 18, 2011 **Time:** 9:30 AM to 12:00 noon

Place: Meeting Rooms 4 & 5, 1st Floor, MWCOG,

777 N. Capitol St., N.E., Wash., D.C., 20002

Chair: Jamie Henson, DDOT

9:30 5 min. 1. Introductions and approval of highlights from the previous meeting (September 23, 2011)

Jamie Henson, Chair

9:35 50 min. 2. **TPB Version 2.3 Travel Model on the 3,722-TAZ area system: Status report** *Ron Milone, COG/TPB staff*

The TPB Version 2.3 Travel Model is now in beta release and has just been used by COG/TPB staff for the air quality conformity (AQC) determination of the 2011 Financially Constrained Long-Range Transportation Plan (CLRP). TPB staff will discuss the latest developments with the new regional model. TPB staff also plans to release copies of the latest model documentation, including the calibration report and user's guide.

10:25 30 min. 3. Status report on the consultant contract for assistance with development and application of the TPB travel demand model

Mark Moran, COG/TPB staff

David Roden, AECOM

The objective of this project, also known as the "scan of best modeling practice" project, is to obtain consultant assistance with the development and application of the TPB travel demand model. TPB staff has issued authorization to proceed with two new task orders for FY 2012:

- #2: Improving mode choice modeling in the TPB Ver. 2.3 Travel Model: Consultant recommendations
- o #4: Reducing the time needed to run the TPB Ver. 2.3 Travel Model Mr. Moran will give an overview of the current FY 2012 task orders and Mr. Roden will give a status report on the work that has been done for task order 4.

10:55 10 min. 4. Ongoing refinement activities for the Version 2.3 Travel Model

Ron Milone, COG/TPB staff

Phil Shapiro, STC

STC has been retained by TPB staff to provide technical assistance regarding the ongoing refining of the Version 2.3 Travel Model. The envisioned activities currently include:

- 1. Refinement of highway network link attribute coding aided by aerial photography, and
- 2. Investigating alternatives for expanding the coverage of observed traffic counts on regional highway network links

11:05 30 min. 5. Results of FY 2011 Congestion Monitoring Survey Programs

Daivamani Sivasailam, COG/TPB staff

Mr. Sivasailam will provide an overview of the arterial highway and freeway system performance based on the congestion monitoring surveys conducted in FY 2011. He will provide a status report on a study underway to redesign the congestion monitoring program to take advantage of data availability from commercial vendors as well as tap into new and emerging technologies.

11:35 5 min. 6. Recognition of outgoing chair of the TFS and announcement of new chair for 2012

Mark Moran, COG/TPB staff

The chair of the TFS rotates on a calendar-year basis between four entities: the District of Columbia, Maryland, Virginia, and WMATA. The most recent succession pattern has been MD, DC, VA, and WMATA. Since the current chair represents DC, the upcoming chair should come from Virginia. Mr. Moran will thank the outgoing chair, Jamie Henson, for his service to the region, and welcome the incoming chair, Bahram Jamei of VDOT, who has agreed to serve as chair of the TFS for 2012.

11:40 10 min. 7. Round-table discussion

Jamie Henson, Chair

An opportunity for subcommittee members to share current activities of interest

11:50 10 min. 8. **Other business**

12:00 9. **Adjourn**

Next proposed meeting of the TFS:

Friday, January 20, 2012, 9:30 AM to 12:00 noon, Rooms 4 & 5, First Floor, MWCOG