National Capital Region Transportation Planning Board

Metropolitan Washington Council of Governments

777 North Capitol Street, N.E., Suite 300, Washington, D.C. 20002-4290

Meeting Announcement: Travel Forecasting Subcommittee

Date: Friday, September 17, 2010 Time: 9:30 AM to 12:00 noon

Place: Meeting Rooms 4 & 5, First Floor, 777 N. Capitol Street, N.E.

Chair: Subrat Mahapatra, MDSHA

Agenda

1. Introductions and approval of highlights from the previous meeting (July 23, 2010)

9:30 AM, 5 min. Subrat Mahapatra, Chair

2. Status of the Ver. 2.3 travel model on the 3,722-TAZ area system

9:35 AM, 15 min. Ron Milone, COG/TPB staff

3. Ver. 2.3 travel model, demographic sub-models: Household size, household income, and vehicle availability

9:50 AM, 15 min. Mary Martchouk, COG/TPB staff

- 4. Ver. 2.3 travel model, trip generation
 - a. Development of trip production model

10:05 AM, 15 min. Mark Moran, COG/TPB staff

b. Development of IX trip extraction sub-model

10:20 AM, 15 min. Mark Moran, COG/TPB staff

c. Development of trip attraction model

10:35 AM, 15 min. Mary Martchouk, COG/TPB staff

d. Development of the non-motorized trip end model

10:50 AM, 15 min. Mary Martchouk, COG/TPB staff

5. Development of new time-of-day model using the 2007 HTS

11:05 AM, 15 min. Ron Milone and Meseret Seifu, COG/TPB staff

6. Scan of best practices in travel demand forecasting: TPB staff comments on Tasks 7-10

11:20 AM, 30 min. Mark Moran, COG/TPB staff

- 7. Other business (11:50 AM, 10 min.)
- 8. Adjourn (12:00 noon)

Next proposed meeting: Friday, Nov. 19, 9:30 AM to 12:00 noon, Rooms 4 & 5, First Floor, MWCOG