

National Capital Region Transportation Planning Board

Metropolitan Washington Council of Governments 777 North Capitol Street, N.E., Suite 300, Washington, D.C. 20002-4290



Agenda

COG/TPB Travel Forecasting Subcommittee

Date: May 22, 2015

Time: 9:30 AM to 12:00 noon

Place: Meeting Rooms 4 & 5, 1st Floor, MWCOG,

777 N. Capitol St., N.E., Washington, D.C., 20002

Chair: Ryan Westrom, DDOT

9:30 5 min. 1. Introductions and approval of meeting highlights from the March 20, 2015 meeting Ryan Westrom, Chair 9:35 20 min. 2. FTA perspectives on transit ridership forecasting Ken Cervenka, Federal Transit Administration Mr. Cervenka will discuss different approaches for preparation and assessment of transit ridership forecasts for FTA New Starts project evaluations, transit operations analysis, and multi-modal metropolitan planning. 9:55 25 min. 3. Travel demand modeling in Fairfax Co., Virginia David Kline, Fairfax County Department of Transportation Feng Liu, Cambridge Systematics, Inc. Fairfax County staff and Cambridge Systematics will present an overview of the application of travel demand modeling at the county.

10:20 20 min. 4. 2014 Regional HOV report

C. Patrick Zilliacus, COG/TPB staff

Mr. Zilliacus will report on the results of the Spring 2014 Regional HOV study. Travel time and vehicle occupancy count data were collected last spring and these data have now been processed and analyzed.

10:40 25 min. 5. **2014 Freeway Congestion Monitoring Program: 1-Second Time Lapse Photo (TLAP) Pilot Study**

Daivamani Sivasailam, COG/TPB staff

Mr. Sivasailam will provide an overview of the 1-second TLAP pilot project, the corridors studied, examples of data that can be extracted from the survey, and lead a discussion on the potential for future use of the technique in the region.

11:05 25 min. 6. Status report on the COG/TPB travel demand modeling consultant-assistance work program

John (Jay) Evans, Feng Liu & Nikhil Puri, Cambridge Systematics, Inc.
Cambridge Systematics staff will provide updates on the ongoing work program.

11:30 20 min. 7. **Comparison of Rounds 8.3 and 8.4 of the Cooperative Forecasts of land activity**Paul DesJardin and Greg Goodwin, COG staff

COG staff will provide a jurisdiction-level summary of changes that occurred in the land activity forecasts between rounds 8.3 and 8.4 of the COG Cooperative Forecasts.

11:50 10 min. 8. Next meeting date and other business

12:00 9. **Adjourn**

150 min. Total time

You may attend this meeting remotely:

Call-in number: 1-650-479-3207 | Toll-free number: 1-855-244-8681 | Access code: 640 819 018 | Meeting link: https://mwcog.webex.com/mwcog/j.php?MTID=m0d23f193e617ecb8ed00a0836d754d9d

* * * * * * *

Arrive early: Visitors to COG's building are required to sign in and obtain a stick-on visitor badge. The process can be done using one of several automated kiosks at the front lobby. Please plan to arrive 10-15 minutes before the meeting to allow time for registration.

Alternative formats: Alternative formats of this agenda and all other meeting materials can be made available upon request. Phone: 202-962-3300 or 202-962-3213 (TDD). E-mail: accommodations@mwcog.org Please allow up to seven working days for preparation of the material.

Recording: A voice recording of this meeting will be made for the sole purpose of helping staff write the meeting highlights. This recording will not be published or made available to outside parties.

* * * * * * *

Next scheduled meeting: Friday, July 17, 2015, 9:30 AM to 12:00 noon, Rooms 4 & 5, First Floor, MWCOG