National Capital Region Transportation Planning Board

Metropolitan Washington Council of Governments
777 North Capitol Street, N.E., Suite 300, Washington, D.C. 20002-4290

7/11/14

Agenda for the July 18, 2014 meeting of the Travel Forecasting Subcommittee

Time: 9:30 AM to 11:40 AM

Place: Meeting Rooms 4 & 5, 1st Floor, MWCOG,

777 N. Capitol St., N.E., Wash., D.C., 20002

Chair: Dial Keju, Frederick County, Maryland

9:30 5 min. 1. Introductions and approval of meeting highlights from the May 23 meeting Dial Keju, Chair

9:35 15 min. 2. Status report on the consultant-assisted project for development of the COG/TPB travel demand model

Mark Moran, COG/TPB staff

At the May TFS meeting, David Roden made a presentation about the work that AECOM had done for COG in FY 2014. In June, that work was documented in a draft FY 2014 report, which was sent to COG/TPB staff on June 30. Today the draft report will be distributed to the TFS for a 30-day review and comment period. Mr. Moran will discuss the status of this project, including the re-bidding of the contract, which typically happens every three years.

9:50 10 min. 3. Status report on the air quality conformity analysis

Jane Posey, COG/TPB staff

Ms. Posey will give a status report on the air quality conformity analysis of the 2014 Constrained Long-Range Plan (CLRP) and the FY 2015-2020 Transportation Improvement Program (TIP).

10:00 40 min. 4. Acquisition of AirSage data and plans for use

Ronald Milone, COG/TPB staff

TPB staff has recently purchased 2014 travel (O/D) data that has been developed from mobile device activity in the Washington region. Staff will describe how these data were purchased, the technical specifications, and the intended purpose for which this information will be used. Staff will also present on the initial analysis work undertaken to date.

10:40 10 min. 5. Status report on the 2014 WMATA Bus Survey

Clara Reschovsky, COG/TPB staff

Ms. Reschovsky will give an update on the progress of the 2014 WMATA Bus Survey. The spring wave is complete and the fall wave of data collection will start up soon.

10:50 10 min. 6. Suggested procedures for making data requests from COG/TPB staff

Mark Moran, COG/TPB staff

Mr. Moran will discuss the recommended procedures for making data requests, including requests for the regional travel demand model, from COG/TPB staff.

11:00	20 min.	7.	Ashburn-Sterling Traffic Study Jill Kaneff and Shweta Dixit, Loudoun County Ms. Kaneff and Ms. Dixit will discuss the use of Loudoun County's updated travel demand model to analyze the adequacy of the 2010 Countywide Transportation Plan (CTP) for the years 2030 and 2040.
11:20	10 min.	8.	Round-table discussion about current projects and activities in the region Dial Keju, Chair Subcommittee members are invited to share current projects or activities that might be of interest to the subcommittee or TPB staff.
11:30	10 min.	9.	Next meeting date and other business
11:40		10.	Adjourn
	130 min.		Total time

Next scheduled meeting of the TFS

Friday, September 19, 9:30 AM to 12:00 noon, Rooms 4 & 5, First Floor, MWCOG

Security procedures for entering the MWCOG building

- Effective August 1, 2012, visitors and vendors to the building are required to sign in to the visitor registration system, Lobby Guard. Visitors may scan their government-issued ID or manually type their information into Lobby Guard. Visitors must display their visitor badge at all times while in the building.
- Visitors to COG should plan to arrive 10-15 minutes before their scheduled meeting start time to allow for registration with Lobby Guard.

* * * * *

Alternative formats: Alternative formats of this agenda and all other meeting materials can be made available upon request. Phone: 202.962.3300 or 202.962.3213 (TDD). Email: accommodations@mwcog.org. Please allow up to seven working days for preparation of the material.