3/14/14

# Agenda for the March 21, 2014 meeting of the Travel Forecasting Subcommittee

Time:	9:30 AM to 11:25 AM
Place:	Meeting Rooms 4 & 5, 1st Floor, MWCOG,
	777 N. Capitol St., N.E., Wash., D.C., 20002
Chair:	Dial Keju, Frederick County, Maryland

#### 9:30 10 min. 1. Introductions and approval of meeting highlights from the January 24 meeting Dial Keju, Chair

9:40 5 min. 2. **COG/TPB transportation network documentation: Status report** *Ronald Milone, COG/TPB staff* COG/TPB staff sent an e-mail to the TFS on Feb. 14 announcing that the highway and transit network documentation had been uploaded to the TFS website. The e-mail requested that comments and feedback be sent to Mark Moran within 30 days. Mr. Milone will discuss the status of the report.

### 9:45 35 min. 3. Consultant-assisted project for development of the TPB travel model: Status report *Amir Shahpar and Krishna Patnam, AECOM; Mark Moran, COG/TPB staff* Mr. Shahpar and Mr. Patnam will present a status report on the following three FY 2014 task orders:

- 11: Cube-based procedure to calculate zonal percent-walk-to-transit values
- 12: Traffic assignment improvements
- 13: Mode choice and transit modeling, including migration to PT path builder

Mr. Moran will discuss the schedule for re-bidding this consultant-assisted project, which is generally re-bid every three years.

 

 10:20
 20 min.
 4.
 Air quality conformity determination of the of the 2014 CLRP and FY 2015-2020 TIP: Scope of work, schedule, and description of inputs Jane Posey, COG/TPB staff

Ms. Posey will discuss the scope of work and schedule for the air quality conformity determination of the 2014 Constrained Long Range Plan (CLRP) and FY 2015-2020 Transportation Improvement Program (TIP). She will also summarize and describe the latest inputs to the CLRP.

## 10:40 20 min. 5. Development of exogenous travel inputs for the travel model Ronald Milone, COG/TPB staff Non-resident travel demand is not currently modeled in the TPB travel model, but rather is developed as a series of exogenous input files. Mr. Milone will review these special travel markets and will describe the existing process for developing these types of inputs to the regional travel model.

11:00 15 min. 6. **Round-table discussion** *Dial Keju, Chair*  Subcommittee members are invited to share current projects or activities that might be of interest to the subcommittee or TPB staff.

- 11:15 10 min. 7. Next meeting date and other business
- 11:25 8. Adjourn

115 min. Total time

## Next scheduled meeting of the TFS

• Friday, May 23, 2014, 9:30 AM to 12:00 noon, Rooms 4 & 5, First Floor, MWCOG

# Security procedures for entering the MWCOG building

- Effective August 1, 2012, visitors and vendors to the building are required to sign in to the visitor registration system, Lobby Guard. Visitors may scan their government-issued ID or manually type their information into Lobby Guard. Visitors must display their visitor badge at all times while in the building.
- Visitors to COG should plan to arrive 10-15 minutes before their scheduled meeting start time to allow for registration with Lobby Guard.

\* \* \* \* \*

Alternative formats: Alternative formats of this agenda and all other meeting materials can be made available upon request. Phone: 202.962.3300 or 202.962.3213 (TDD). Email: <u>accommodations@mwcog.org</u>. Please allow up to seven working days for preparation of the material.