9/13/13

Agenda for the September 20, 2013 meeting of the Travel Forecasting Subcommittee

			Time: Place: Chair:	9:30 AM to noon Meeting Rooms 4 & 5, 1st Floor, MWCOG, 777 N. Capitol St., N.E., Wash., D.C., 20002 Wendy Jia, WMATA
9:30	10 min.	1.	remembra	ons, approval of meeting highlights from the July 19 meeting, and nce of Bahram Jamei Chair and other subcommittee members
9:40	10 min.	2.	<i>Mark More</i> Mr. Moran	t-assisted project for development of the TPB travel model: Status report an, COG/TPB staff will discuss the finalization of the draft FY 2013 report presented at the July ng and will also discuss plans for FY 2014 task orders.
9:50	15 min.	3.	2013-2018 Jane Posey Ms. Posey	ults from the Air Quality Conformity Determination of the 2013 CLRP and FY TIP <i>v, COG/TPB staff</i> will present an overview of the modeling process and results from the most quality conformity determination, which was approved by the TPB on July 17.
10:05	10 min.	4.	Ron Milon	ort on the COG/TPB transportation network documentation e, COG/TPB staff staff will describe the status of the network documentation associated with stRP.
10:15	30 min.	5.	<i>Mark More</i> The Versio It is planne TPB staff w	de for the COG/TPB Travel Forecasting Model, Version 2.3, Build 52 an, COG/TPB staff n 2.3.52 Travel Model became the adopted, production-use model on July 17. ed that the user's guide will be completed by September 20, at which point vill upload it to the COG website. Mr. Moran will discuss the major changes occurred to the user's guide since its last release on January 20, 2012.
10:45	30 min.	6.	Thomas Bu The Fairfax Network S desired eco study will o	unty Countywide Transit Network Study urke, Fairfax County DOT & Dan Hardy Renaissance Planning Group a County Department of Transportation is conducting the Countywide Transit tudy to determine the type of transit systems needed to accommodate ponomic growth throughout the county over the next several decades. The develop recommendations for where Metrorail should be extended, where or light-rail systems are appropriate, and where dedicated lanes that allow

buses to move faster could go. A short summary of the status of the plan and next

steps will be provided.

11:15	30 min.	7.	Montgomery County Transit Network Study: Countywide Transit Corridors Functional Master Plan Larry Cole, Maryland-National Capital Park and Planning Commission Mr. Cole will first discuss the history of Montgomery County's bus rapid transit (BRT) plan. He will then explain the work conducted by the county, including what was considered in the development of the Countywide Transit Corridors Functional Master Plan. He will conclude with a short summary of the status of the plan and next steps.
11:45	15 min.	8.	Next meeting date and other business
12:00		9.	Adjourn
	150 min.		Total time

Next scheduled meeting of the TFS

• Friday, November 22, 2013, 9:30 AM to 12:00 noon, Rooms 4 & 5, First Floor, MWCOG

Security procedures for entering the MWCOG building

- Effective August 1, 2012, visitors and vendors to the building will be required to sign in to the visitor registration system, Lobby Guard. Visitors may scan their government-issued ID or manually type their information into Lobby Guard. Visitors must display their visitor badge at all times while in the building. Security guards will ask to see a valid visitor badge before allowing entrance to the elevator lobby.
- Visitors to COG should plan to arrive 10-15 minutes before their scheduled meeting start time to allow for registration with Lobby Guard.

* * * * *

Alternative formats: Alternative formats of this agenda and all other meeting materials can be made available upon request. Phone: 202.962.3300 or 202.962.3213 (TDD). Email: <u>accommodations@mwcog.org</u>. Please allow up to seven working days for preparation of the material.