National Capital Region Transportation Planning Board

Metropolitan Washington Council of Governments
777 North Capitol Street, N.E., Suite 300, Washington, D.C. 20002-4290

9/18/14

Agenda for the September 19, 2014 meeting of the Travel Forecasting Subcommittee

Time: 9:30 AM to 12:00 noon

Place: Meeting Rooms 4 & 5, 1st Floor, MWCOG,

777 N. Capitol St., N.E., Wash., D.C., 20002

Chair: Dial Keju, Frederick County, Maryland

9:30 5 min. 1. Introductions and approval of meeting highlights from the July 18 meeting Dial Keju, Chair

9:35 10 min. 2. Status report on the consultant-assisted project for development of the COG/TPB travel demand model

Mark Moran, COG/TPB staff

Mr. Moran will discuss the status of AECOM's draft end-of-fiscal-year report, which was distributed to the TFS on July 18 for a 30-day review and comment period. Mr. Moran will also discuss possible task orders for FY 15.

9:45 10 min. 3. Status report on the air quality conformity analysis

Jane Posey, COG/TPB staff

Ms. Posey will give a status report on the air quality conformity analysis of the 2014 Constrained Long-Range Plan (CLRP) and the FY 2015-2020 Transportation Improvement Program (TIP).

9:55 35 min. 4. Ongoing analysis of AirSage O-D cellular data for the TPB modeled area

Ronald Milone, COG/TPB staff

Staff will present recent findings from its ongoing review of newly acquired cellular Origin-Destination (O-D) data. This information is being evaluated as a potential basis for updating external, through and visitor/tourist trip forecasts in the regional travel demand model.

10:30 20 min. 5. Findings from the 2013 Regional Air Passenger Survey

Rich Roisman, COG/TPB staff

Mr. Roisman will brief the subcommittee on the findings of the 2013 Washington-Baltimore Regional Air Passenger Survey at BWI, Reagan National, and Dulles airports, including geographic patterns of airport use, mode of access to the airports, originating air passengers by jurisdiction, and departures by time-of-day.

10:50 10 min. 6. Federal certification review

Ronald Milone, COG/TPB staff

Mr. Milone will apprise the Subcommittee of the upcoming Federal Certification Review of the National Capital Region MPO Planning Process. The review will comprehensively address the MPO's conduct of the "3-C" process, including activities pertaining to travel demand forecasting.

11:00	30 min.	7.	Prince George's County Planning Department's transportation forecasting model Eric Jenkins, M-NCPPC, Prince George's Co., Maryland Mr. Jenkins will provide an update on model development within the Prince George's County Planning Department, focusing on TransForM 1.5, which is currently being calibrated and validated to the year 2010 by AECOM.
11:30	15 min.	8.	Montgomery County: Regional transportation Model Conversion to Travel/4 Model and Trip Generation Study Eric Graye and Yuanjun Li, M-NCPPC, Mont. Co.; Dan Goldfarb, VHB The Montgomery County Planning Department has contracted with a team of consultants to perform two tasks: 1) Transition to a new model, known as Travel/4, a County-focused adaptation of COG's Ver. 2.3 regional travel demand forecasting model; and 2) Update the county's trip generation rates used in support of traffic impact studies. This is a status report.
11:45	5 min.	9.	Vehicle Probe Data Users Group kick-off meeting Wenjing Pu, COG/TPB staff Mr. Pu will discuss plans to create a new user group, called the Vehicle Probe Data Users Group (VPDUG), which will be a sub-group of the Management, Operations, and Intelligent Transportation Systems (MOITS) Technical Subcommittee.
11:50	5 min.	10.	Round-table discussion about current projects and activities in the region Dial Keju, Chair Subcommittee members are invited to share current projects or activities that might be of interest to the subcommittee or TPB staff.
11:55	5 min.	11.	Next meeting date and other business
12:00		12.	Adjourn
	150 min.		Total time

Next scheduled meeting of the TFS

• Friday, November 21, 9:30 AM to 12:00 noon, Rooms 4 & 5, First Floor, MWCOG

Security procedures for entering the MWCOG building

- Effective August 1, 2012, visitors and vendors to the building are required to sign in to the visitor registration system, Lobby Guard. Visitors may scan their government-issued ID or manually type their information into Lobby Guard. Visitors must display their visitor badge at all times while in the building.
- Visitors to COG should plan to arrive 10-15 minutes before their scheduled meeting start time to allow for registration with Lobby Guard.

* * * * *

Alternative formats: Alternative formats of this agenda and all other meeting materials can be made available upon request. Phone: 202.962.3300 or 202.962.3213 (TDD). Email: accommodations@mwcog.org. Please allow up to seven working days for preparation of the material.