

National Capital Region Transportation Planning Board

Metropolitan Washington Council of Governments 777 North Capitol Street, N.E., Suite 300, Washington, D.C. 20002-4290



Agenda for the November 21, 2014 meeting of the Travel Forecasting Subcommittee

Time: 9:30 AM to 12:00 noon

Place: Meeting Rooms 4 & 5, 1st Floor, MWCOG,

777 N. Capitol St., N.E., Wash., D.C., 20002

Chair: Dial Keju, Frederick County, Maryland

9:30 5 min. 1. Introductions and approval of meeting highlights from the September 19 meeting

Dial Keju, Chair

9:35 15 min. 2. Briefing on the development of a GIS-based mapping application for CLRP projects

Charlene Howard, COG/TPB staff

Staff has developed a web-based GIS mapping application that can be used to visualize and find information about major projects in the Constrained Long-Range Transportation Plan (CLRP). When finalized, the application will be incorporated into the CLRP website. Ms. Howard will brief the subcommittee on the functionality of the

application and the next steps prior to implementation.

9:50 20 min. 3. Use of MOVES mobile emissions model at COG

Jinchul Park, COG/TPB staff

Mr. Park will describe how the MOVES 2010a mobile emissions model is currently applied at COG. This is the emissions model that was used in the latest air quality conformity determination (i.e., of the 2014 CLRP and FY 2015-2020 TIP).

10:10 30 min. 4. Performance analysis of the 2014 CLRP

Dan Sonenklar, COG/TPB staff

The 2014 CLRP was adopted by the TPB on Oct. 15. Mr. Sonenklar will brief the subcommittee on the performance analysis that was conducted of the 2014 CLRP.

10:40 20 min. 5. Stress testing of COG travel model server

Dzung Ngo and Mark Moran, COG/TPB staff

COG/TPB staff conducts most travel demand model runs on servers, known as travel model servers. Staff had been noticing that the newest server was having trouble completing multiple, concurrent model runs, even though its hardware should allow up to four concurrent model runs. Staff performed a number of "stress tests" to determine the maximum number of concurrent model runs that could be accomplished on this server. Mr. Ngo and Mr. Moran will present the findings of these stress tests.

11:00 10 min. 6. Schedule for the 2015 CLRP/FY 2015-2020 TIP

Jane Posey, COG/TPB staff

Ms. Posey will discuss the schedule for developing the 2015 CLRP/FY 2015-2020 TIP.

11:10 15 min. 7. Status report on the consultant-assisted project for development of the COG/TPB travel demand model

Mark Moran, COG/TPB staff

Mr. Moran will discuss the latest developments from this consultant-assisted project.

11:25	15 min.	8.	Ongoing analysis of AirSage O-D cellular data for the TPB modeled area Ronald Milone, COG/TPB staff Mr. Milone will update the subcommittee on the latest developments of the on-going review of cellular O-D data.
11:40	5 min.	9.	Announcement of new chair for 2015 Mark Moran, COG/TPB staff The chair of the TFS rotates on a calendar-year basis between four entities: Maryland, the District of Columbia, Virginia, and WMATA. Since the current chair represents Maryland, the upcoming chair should be a representative from DC. Mr. Moran will announce the new TFS chair for 2015 and will thank the outgoing chair for his service to the region and the TPB.
11:45	10 min.	10.	Round-table discussion about current projects and activities in the region Dial Keju, Chair Subcommittee members are invited to share current projects or activities that might be of interest to the subcommittee or TPB staff.
11:55	5 min.	11.	Next meeting date and other business
12:00		12.	Adjourn
	150 min.		Total time

Next scheduled meeting of the TFS

• Friday, January 23, 2015, 9:30 AM to 12:00 noon, Rooms 4 & 5, First Floor, MWCOG

Security procedures for entering the MWCOG building

- Effective August 1, 2012, visitors and vendors to the building are required to sign in to the visitor registration system, Lobby Guard. Visitors may scan their government-issued ID or manually type their information into Lobby Guard. Visitors must display their visitor badge at all times while in the building.
- Visitors to COG should plan to arrive 10-15 minutes before their scheduled meeting start time to allow for registration with Lobby Guard.

* * * * *

Alternative formats: Alternative formats of this agenda and all other meeting materials can be made available upon request. Phone: 202.962.3300 or 202.962.3213 (TDD). Email: accommodations@mwcog.org. Please allow up to seven working days for preparation of the material.