Meeting Announcement: Travel Forecasting Subcommittee

Date: Friday, May 21, 2010
Time: 9:30 AM to 12:00 noon

Place: Meeting Rooms 4 & 5, First Floor, 777 N. Capitol Street, N.E.

Chair: Subrat Mahapatra (MDSHA)

Agenda

- Introductions and approval of highlights from the previous meeting (March 19, 2010)
 9:30 AM, 5 min.
 Subrat Mahapatra (Chair)
- 2. 2007/2008 Household Travel Survey

9:35 AM, 10 min. Bob Griffiths (COG/TPB)

3. Status of the Ver. 2.3 Travel Model on the 3,722-TAZ area system

9:45 AM, 20 min. Ron Milone (COG/TPB)

4. Investigation into area type and walkability measures

10:05 AM, 15 min. Mary Martchouk (COG/TPB)

- 5. Network development: Status of the calibration-year (2007) highway and transit networks 10:20 AM, 15 min. Bobby Snead and Meseret Seifu (COG/TPB)
- 6. Scan of best practices in travel demand forecasting: Findings from the latest four task orders 10:35 AM, 60 min. John (Jay) Evans (Cambridge Systematics, Inc.)
 - a. Task 7 Further Investigation of Convergence in User Equilibrium Traffic Assignment and Speed Feedback
 - b. Task 8 Potential Short-Term Model Enhancements: Trip Purposes and Special Generators
 - c. Task 9 Potential Short-Term Model Enhancements: Time of Day Model, Queue Delay Function, and Two-Step Assignment
 - d. Task 10 Potential Short-Term Model Enhancements: Transit-Related Enhancements
- 7. Briefing on the Draft 2010 Congestion Management Process (CMP) Technical Report 11:35 AM, 20 min. Andrew Meese and Wenjing Pu (COG/TPB)
- 8. Other business (11:55 AM, 5 min.)
- 9. Adjourn (12:00 noon)

Next proposed meeting: Friday, July 23, 9:30 AM to 12:00 noon, Rooms 4 & 5, First Floor, MWCOG