National Capital Region Transportation Planning Board

777 North Capitol Street, N.E., Suite 300, Washington, D.C. 20002-4290 (202) 962-3310 Fax: (202) 962-3202 TDD: (202) 962-3213

Seminar Outline: Designing Urban Arterials For Walkability

December 5, 2006

DC Council Chambers One Judiciary Square 441 4th Street NW Washington, D.C. 20001

Instructor: James M. Daisa, P.E. Kimley-Horn and Associates, Inc

Total Time: 6 Hours and 15 minutes (excluding breaks and lunch)

Sign-in 8:30 AM

Introduction (9:00 AM - 15 minutes)

What communities want Objectives Principles for design Focus of the course Tenets of designing walkable thoroughfares Placemaking as a design criteria

DDOT, MDOT, & VDOT Speakers (9:15 AM – 50 minutes)

DDOT – Ken Laden, Associate Director for Transportation Policy and Planning
MDOT – Chief, Community Design Divison
VDOT – Randy Hodgson, AICP, VDOT-NOVA Transportation Planner

Break (10:05 AM - 10 minutes)

Thoroughfare Design and the Transportation Planning Process (10:15 AM - 15 minutes)

Integration with planning and project development Network planning Network design principles Connectivity Network design guidelines

Design Framework (10:30 AM - 30 minutes)

Placemaking The concept of context zones Features that create context (land use, site design, building design) Thoroughfare types (introducing the Boulevard, Avenue, and Street) Functional classification in thoroughfare design Design controls Using thoroughfare types in design Thoroughfare type characteristics Vehicle Mobility Priority thoroughfares Thoroughfare examples

Design Controls and Thoroughfare Design (11:00 AM - 15 minutes)

Design controls in walkable thoroughfare design The concept of target speed Design factors that influence target speed (urban areas) Design vs. control vehicle Walkable vs. conventional thoroughfare design approach Speed and capacity of urban streets

Walkable Thoroughfare Design (11:15 AM - 15 minutes)

Considerations in cross-section design Stages in cross-section design Design in constrained right-of-way Transitions Design parameters General parameters for vehicle mobility priority thoroughfares

Lunch (11:40 AM - 12:30 PM)

Participant Exercise (12:30 PM - 60 minutes)

Roadside Design (1:30 PM - 20 minutes)

Roadside defined The urban roadside – uses and activities Roadside components Edge zone Furnishings zone Throughway zone Frontage zone Clear zones on urban thoroughfares

Traveled Way Design (1:50 PM - 20 minutes)

The urban traveled way Lane width Medians Street trees Bicycle lanes Mid-block crosswalks

Break (2:10 PM – 10 minutes)

Intersection Design (2:20 PM - 30 minutes)

Urban intersections General principles Design elements Curb return radii Curb extensions Channelized right turns Modern roundabouts

Participant Exercise (2:50 PM - 70 minutes)

Areas of Debate and Continuing Discussion (4:00 PM - 15 minutes)

Design speed vs. target speed Lane widths Maximum number of moving lanes Design vehicle Role of level of service Clear zones/street trees in urban areas Mid-block crosswalks Extensive use of bike lanes