

National Capital Region Transportation Planning Board

Metropolitan Washington Council of Governments 777 North Capitol Street, N.E., Suite 300, Washington, D.C. 20002-4290



Agenda

COG/TPB Travel Forecasting Subcommittee

Date: March 20, 2015

Time: 9:30 AM to 12:00 noon

Place: Meeting Rooms 4 & 5, 1st Floor, MWCOG,

777 N. Capitol St., N.E., Wash., D.C., 20002

Chair: Ryan Westrom, DDOT

9:30 5 min. 1. Introductions and approval of meeting highlights from the January 23, 2015 meeting Ryan Westrom, Chair

9:35 30 min. 2. Expanded use of accessibility for multimodal transportation planning

Rich Kuzmyak, Renaissance Planning

Mr. Kuzmyak will discuss a GIS-based accessibility tool for estimating walk trips. The tool was first used in Arlington County and later in the MD-355/I-270 corridor for an MDOT study. The tool is discussed in NCHRP Report 770 *Estimating Bicycle and Pedestrian Demand for Planning and Project Development* (2014).

10:05 20 min. 3. **2014 Freeway Congestion Monitoring Program**

Daivamani Sivasailam & Andrew Meese, COG/TPB staff
Staff will present the findings of the spring 2014 freeway congestion monitoring program using an aerial survey. The survey is repeated every three years and the findings will include performance changes since the 2011 survey.

10:25 20 min. 4. Peak car travel: An analysis of trends in the National Capital Region

Tim Garceau, University of Connecticut, & Ryan Westrom, DDOT
Drawing on recent national research by Mr. Garceau showing how peaking in VMT
began far before 2004 in the United States, this presentation shares statewide VMT
trends in the National Capital Region and places them in the national timeline context.
Additionally, potential causes for these trends are discussed, and consideration for

future trends made.

10:45 5 min. 5. Network report associated with the 2014 CLRP

Meseret Seifu, COG/TPB staff

Ms. Seifu will update the subcommittee on the status of the network report describing the 2014 CLRP network inputs to the currently adopted Version 2.3.57 travel demand model

10:50 50 min. 6. Status report on the COG/TPB travel demand modeling consultant-assistance work program

John (Jay) Evans, Feng Liu & Nikhil Puri, Cambridge Systematics, Inc.
Cambridge Systematics staff will provide updates on the ongoing work program.

11:40 15 min. 7. Regional Transportation Data Clearinghouse

Charlene Howard, COG/TPB staff

Staff will discuss the recent data updates to the current Regional Transportation Data Clearinghouse web map application, as well as the ongoing development of additional

RTDC datasets and web map products.

11:55 5 min. 8. Next meeting date and other business

12:00 9. **Adjourn**

150 min. Total time

You may attend this meeting remotely:

Call-in number: 1-650-479-3207 | Toll-free number: 1-855-244-8681 | Access code: 647 438 800 | Meeting link: https://mwcog.webex.com/mwcog/j.php?MTID=mf8228fdb51457ce0053a03be4686c8e6

* * * * * * *

Arrive early: Visitors to COG's building are required to sign in and obtain a stick-on visitor badge. The process can be done using one of several automated kiosks at the front lobby. Please plan to arrive 10-15 minutes before the meeting to allow time for registration.

Alternative formats: Alternative formats of this agenda and all other meeting materials can be made available upon request. Phone: 202-962-3300 or 202-962-3213 (TDD). E-mail: accommodations@mwcog.org Please allow up to seven working days for preparation of the material.

Recording: A voice recording of this meeting will be made for the sole purpose of helping staff write the meeting highlights. This recording will not be published or made available to outside parties.

* * * * * * *

Next scheduled meeting: Friday, May 22, 2015, 9:30 AM to 12:00 noon, Rooms 4 & 5, First Floor, MWCOG