National Capital Region Transportation Planning Board

Metropolitan Washington Council of Governments
777 North Capitol Street, N.E., Suite 300, Washington, D.C. 20002-4290

5/22/14

Agenda for the May 23, 2014 meeting of the Travel Forecasting Subcommittee

Time: 9:30 AM to noon

Place: Meeting Rooms 4 & 5, 1st Floor, MWCOG,

777 N. Capitol St., N.E., Wash., D.C., 20002

Chair: Dial Keju, Frederick County, Maryland

9:30 5 min. 1. Introductions and approval of meeting highlights from the March 21 meeting Dial Keju, Chair

9:35 40 min. 2. Status report on the consultant-assisted project for development of the TPB travel model

David Roden, AECOM

Mr. Roden will present a status report on the four FY 2014 task orders:

- 10: Attend meetings and provide ad-hoc support
- 11: Cube-based procedure to calculate zonal percent-walk-to-transit values
- 12: Traffic assignment improvements
- 13: Mode choice and transit modeling, including migration to PT path builder

10:15 20 min. 3. Primer on EPA MOVES model

Elena Constantine, COG/TPB staff

Ms. Constantine will give an introduction to the EPA's Motor Vehicle Emission Simulator (MOVES) model, which is used by COG/TPB staff to calculate emissions from on-road mobile sources.

10:35 20 min. 4. **Data and Application Enhancements to the Regional Transportation Data Clearinghouse**

Charlene Howard and Martha Kile, COG/TPB staff

Ms. Howard and Ms. Kile will discuss the recent data and visualization enhancements made to the Regional Transportation Data Clearinghouse (RTDC). They will also demonstrate the RTDC web application.

10:55 25 min. 5. Comparison of Rounds 8.2 and 8.3 of the Cooperative Forecasts of land activity Paul DesJardin and Greg Goodwin, COG staff

COG staff will provide a jurisdiction-level summary of changes that occurred in the land activity forecasts between rounds 8.2 and 8.3 of the COG Cooperative Forecasts.

11:20 20 min. 6. **Transportation Impacts of the October 1-16, 2013 Federal Government Shutdown** *C. Patrick Zilliacus, COG/TPB staff*

Mr. Zilliacus will discuss the transportation impacts from the October 1-16, 2013 federal government shutdown. This presentation is based upon a forthcoming report, and will also draw on data collected in several recent travel monitoring efforts, such as the 2013 Central Employment Core Cordon Count of Vehicular and Passenger Volumes and the travel time data (INRIX) from the Vehicle Probe Project.

11:40	10 min.	7.	Round-table discussion about current projects and activities in the region Dial Keju, Chair Subcommittee members are invited to share current projects or activities that might be of interest to the subcommittee or TPB staff.
11:50	10 min.	8.	Next meeting date and other business
12:00		9.	Adjourn
	150 min.		Total time

Next scheduled meeting of the TFS

• Friday, July 18, 9:30 AM to 12:00 noon, Rooms 4 & 5, First Floor, MWCOG

Security procedures for entering the MWCOG building

- Effective August 1, 2012, visitors and vendors to the building are required to sign in to the visitor registration system, Lobby Guard. Visitors may scan their government-issued ID or manually type their information into Lobby Guard. Visitors must display their visitor badge at all times while in the building.
- Visitors to COG should plan to arrive 10-15 minutes before their scheduled meeting start time to allow for registration with Lobby Guard.

* * * * *

Alternative formats: Alternative formats of this agenda and all other meeting materials can be made available upon request. Phone: 202.962.3300 or 202.962.3213 (TDD). Email: accommodations@mwcog.org. Please allow up to seven working days for preparation of the material.